Έρευνα: Φάτε «σωστά» τα γλυκά και χάστε βάρος!

Έρευνα: Φάτε «σωστά» τα γλυκά και χάστε βάρος!

11/12/2014      11:40

Μύθο φαίνεται ότι αποτελεί η αποχή απο τα γλυκά κατά τη διάρκεια δίαιτας με στόχο της απώλεια κιλών. Σύμφωα με μια νέα έρευνα,  το «μυστικό» είναι όχι στην αποχή, αλλά στον χρόνο που πρέπει να καταναλωθούν τα εδέσματα.

Ερευνητές του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, υποστηρίζουν σε άρθρο του στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation ότι, η κατανάλωση των γλυκισμάτων στην αρχή και όχι στο τέλος ενός γεύματος μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης, άρα και στην απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην μελέτη της γλυκόζης που περιέχουν τα γλυκά και αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο τελευταίος παράγει την πρωτεΐνη γλυκοκινάση, που βοηθά τον οργανισμό να αντιλαμβάνεται πόση γλυκόζη έχει καταναλώσει.βΑν το άτομο έχει πάρει λίγη γλυκόζη μέσω των τροφών, τότε ο εγκέφαλος δίνει εντολή στον οργανισμό να αναζητήσει περισσότερα τρόφιμα με άμυλο και ζάχαρη.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ποντίκια για να αποδείξουν την ορθότητα της θεωρίας τους. Έδωσαν λοιπόν στα πειραματόζωα την επιλογή, είτε να φάνε ότι συνήθως ή να πιουν νερό με ζάχαρη. Φυσιολογικά, τα ποντίκια θα προτιμούσαν λίγο από το ζαχαρόνερο και θα έτρωγαν περισσότερο από την συνήθη τροφή τους. Όταν όμως οι ερευνητές αύξησαν την ποσότητα της γλυκοκινάσης στον εγκέφαλο των τρωκτικών, η προτίμησή τους άλλαξε και προτίμησαν το ζαχαρόνερο.

Σ’ ένα δεύτερο πείραμα διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που είχαν μείνει νηστικά για 24 ώρες, παρουσίαζαν αυξημένη δραστηριότητα της γλυκοκινάσης στον εγκέφαλό τους. Τα επίπεδα της δραστηριότητας της γλυκοκινάσης εξηγούν εν μέρει γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια φυσική προτίμηση προς τα γλυκά.

Η περαιτέρω μελέτης της εν λόγω πρωτεΐνης αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών κατά της παχυσαρκίας ή στην πιο φυσική απώλεια των περιττών κιλών.

Μέχρι τότε λοιπόν ο Δρ Τζέιμς Γκαρντινερ, επικεφαλής ερευνητής συμβουλεύει όσους θέλουν να αδυνατίσουν να τρώνε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη στην αρχή του γεύματός τους. Αυτό θα κάνει τον εγκέφαλο να πιστέψει ότι έχει καταναλώσει αρκετή γλυκόζη και θα επιτρέπει στα άλλα συστήματα του οργανισμού να δώσουν το σήμα του κορεσμού και την έναρξη καύσης των θερμίδων. Έτσι, θα αποτρέπεται η υπερφαγία.

Οπότε να θυμάστε ότι, αν τα γλυκά καταναλώνονται μετά το γεύμα, ο εγκέφαλος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αντιληφθεί ότι ο οργανισμός έχει λάβει επαρκή γλυκόζη για να λειτουργήσει σωστά. Επίσης, επιβραδύνεται το σύστημα υπολογισμού των θερμίδων και αυξάνεται η πιθανότητα κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, γλυκόζη δεν περιέχουν μόνο τα γλυκά, αλλά και τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι. Και μάλιστα πολλές φορές σε μεγαλύτερες ποσότητες.

ΠΗΓΗ: in.gr

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>