Προκαλεί καρκίνο το ψήσιμο στα κάρβουνα;

Προκαλεί καρκίνο το ψήσιμο στα κάρβουνα;

22/03/2015                                                       12:25

 

«Οταν το κρέας ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούνται ετεροκυκλικές αμίνες, ουσίες που φαίνεται να σχετίζονται με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως στο στομάχι, στο πάγκρεας, στο συκώτι, στο παχύ έντερο και το μαστό» ενημερώνει ο διαιτολόγος Παρασκευάς Παπαχρήστος και προσθέτει ότι «αυτός ο κίνδυνος αφορά το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι, ενώ φαίνεται ότι δεν ισχύει για τα λαχανικά».

Ο κίνδυνος είναι μικρότερος όταν το κρέας μαγειρεύεται στο τηγάνι και το γκριλ, ενώ το μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή το φούρνο με παρουσία υγρών και χαμηλές θερμοκρασίες φαίνεται να είναι πιο ασφαλές. Μη βιαστείτε όμως να πετάξετε την ψησταριά και να καταργήσετε τα μπάρμπεκιου: «Μαρινάρετε το κρέας πριν από το ψήσιμο με υλικά, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, ο κουρκουμάς, που είναι όλα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Προσθέστε κατά τη διάρκεια του ψησίματος δεντρολίβανο, ρίγανη, βασιλικό ή θυμάρι. Κόψτε το κρέας σε λεπτές φέτες για να ψηθεί πιο γρήγορα. Μετά το ψήσιμο, ραντίστε το κρέας με λεμόνι και συνοδεύετε πάντα τα ψητά με σαλάτα».

 

Πηγή: Men’s Health

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>